Rafaellon kiusaus eli kissa herkuttelee

heinä 2, 2018

Viimeksi käsittelin koirien ruokintaa ns. kotiruokapohjalta eli mitä muita mahdollisuuksia lemmikkien ruokintaan on kuin kuivamuonat ja valmiit purkkiruoat. On kissojen vuoro tällä kertaa päästä estradille. 

Luin jo 80-luvulla amerikkalaisen Anitra Frazierin kirjan The Natural Cat mielenkiinnolla. Tämä itseoppinut kissatietäjä oli kokeilujen kautta päätynyt ihanteellisen kissojen kotiruokareseptin jäljille, ja seuraavia ohjeita on testattu lukuisiin hänen hoiviinsa päätyneisiin tassuttelijoihin, joista osa toipui erinäisistä väärän hoidon ja ruokinnan tuomista vaivoista samalla. 

Kissan parhaaksi-kotiruokaresepti tiivistettynä: 

– 60 % lihaa, mieluiten luomua ja mieluiten raakaa. Nauta, kana, kalkkuna ja lammas sopivat, joko kevyesti keitettynä tai kypsentämättä. Joskus raakaa kananmunankeltuaista, keitettyä munanvalkuaista tai tofua

– 20 % vihanneksia. Raakaa raastettua porkkanaa, hienonnettuja sinimailasen ituja, höyrytettyä parsakaalia, porkkanaa tai maissia. 

– 20 % viljaa. Käytä liotettua kauranlesettä, keitettyä ohraa, hirssiä, amaranttia, tummaa riisiä, kvinoaa, tai muusattua keitettyä perunaa. 

Näistä raaka-aineista koostetaan seos, jolla kissa ruokitaan kahdesti päivässä. On aluksi tarpeen hienontaa yleiskoneella tms. kaikki tasaiseksi jotta kissa ei erottele pelkkiä lihoja annoksestaan. Iso määrä kerrallaan ja pakasteeseen päiväannoksiin jaettuna on järkevin tekotapa. 

Lisäksi joka annokseen lisätään teelusikallinen lisäravinneseosta, joka valmistetaan purkkiin pikkuhiljaa käytettäväksi seuraavista aineksista. 1,5 dl kuivattua hiivapulveria (brewer’s yeast tyyppiä Vetzyme), 2 dl vehnäleseitä, 1 dl lesitiinirakeita,2 dl kalkkiseosta/luujauhoa, lisäksi ¼ dl merileväjauhetta. Osa tuotteista ostettavissa marketeista tai terveyskaupoista, kuten Life. Loput netistä tilaamalla, merileväjauhe ja hiivahiutaleet saattavat olla hankalampia löytää. Kun uuteen ruokaan totutellaan, ehkä aluksi vanhaan sekoittaen, on hyvä lisätä ruuansulatusentsyymejä pieni määrä joka ateriaan. 4-Legs-valmiste ja Lypex ovat tämäntyyppisiä ravintolisiä. 

Lisäksi kerran viikossa A- ja D-vitamiinia mieluiten kapselista niin että kissa saa 10000 IU A-vitamiinia ja 400 yksikköä D-vitamiinia. E-vitamiini on myös välttämättömyys, tarve kasvaa runsaasti rasvaa syötettäessä. 400 yksikköä alfa-tokoferolia eli E-vitamiinia kerran viikossa pitää yleiskunnon ja turkin huippukunnossa. Rasvaliukoiset vitamiinit todellakin voidaan antaa vain kerran viikossa, toisin kuin B-ryhmän vitamiinit. 

Jos edellä mainitusta vitamiinilisästä tuntuu koituvan liikaa vaivaa, kotiruokaa voi täydentää Aptus Multicatvalmisteella ohjeen mukaan, ja pieni määrä maksaa syöttämällä saadaan A-vitamiinilisää sopivasti. 

Rafaellon kiusaus on vanha suomalainen kissankasvattajan resepti helposti uunissa valmistuvaksi kissanherkuksi. Se koostuu kauraryyneistä, jauhetusta maksasta, lihasta ja kananmunasta. Mureketaikina kypsennetään vajaan tunnin verran miedossa uuninlämmössä. 

Ainesuhteet : 2 dl vettä, 1 dl kauraryyniä, 75-100 g jauhettua maksaa, 1-1,5 kg naudanjauhelihaa ja 2 munaa. Voidaan muotoilla lihamurekepötkylöiksi tai paistaa pellillä massana. Pakastus päiväannoksiin kun on isompi satsi tehtynä. Tämäkin ruokinta vaatii erikseen kalsiumlisän ja vitamiinit! Haluttaessa kalsiumlisän voi sekoittaa jo mureketaikinaan (esim. luujauhoa 1 rkl taikinaan). 

Vehnää siis vältetään kissan ruokinnassa systemaattisesti liiallisen hiilihydraattipitoisuutensa takia, myös alttius ammoniummagnesiumfosfaattivirtsakiviin (struviittikivet) johtuu viljan tarpeettomasta syötöstä kissalle. Kuivamuona ja kissan vähäinen vedenjuomiskyky on huono yhdistelmä virtsateille.

Jos askarruttaa, onko kissan ruokinta kunnossa, voi yrittää saada pissanäytteen vaikkapa tyhjästä kissavessasta joka on pesty ja vailla kemikaalijäämiä. Terve sopivasti (lihalla) ruokittu kissa tuottaa aina hapanta pissaa, jonka pH on 6-6,5 tai alle. Neutraali tai emäksinen virtsa (pH 6,5-7 tai yli) johtuu viljan ja muiden hiilihydraattien aineenvaihduntatuotteista ja usein liittyy virtsakiviin ja virtsatietulehduksiin. Stiksejä eli testiliuskoja saa apteekista, pH:n toteamista varten. 

Kissalle ei suositella sianlihaa missään muodossa. Rasvaisen kalan (silakka, muikku, lohi) syöttäminen pitää turkin kunnossa, mutta vaatii paljon E-vitamiinia vastapainokseen. Kissat ovat alttiita lihomiselle varsinkin leikattuina sisäkissoina. 

Ei ole mitään tarvetta antaa kissan napostella vapaasti ”naksuja” tai muutakaan ruokaa säännöllisten ruoka-aikojen ulkopuolella. Raa’an lihan tarjoaminen myös hampaille purutyötä antavina paloina on hyvää hammasterveyden edistämistä. Naudan ja broilerin palat tai suikaleet ovat tähän parhaita.